Dijital Hizmet Vergisi

Apple, Google Ve Benzerleri, %7.5 Yeni Dijital Hizmet Vergisi’ni Fiyatlarına Yansıtmaya Başladı



Verginin vergisinin alındığı ülkemizdeki yeni vergi çeşitlerinden birisi olan ve 5 Aralık 2019 tarihinde kabul edilip 7 Aralık 2019 tarihli Resmi Gazete‘de yayınlanan %7.5 oranındaki Dijital Hizmet Vergisi’ni Apple, Google gibi firmalar müşterilerine yansıtmaya başladı.

%7.5 oranındaki bu yeni vergi hali hazırda tahsil edilen %18 KDV’ye ek olarak alınacak.

Bu yeni vergi Google Adwords, Google Play Store, Apple App Store vb. ile kısıtlı değil ve kapsamı oldukça geniş.

Dijital Hizmet Vergisini Hangi Ürün ve Hizmetler İçin Ödeyeceğiz ?

Türkiye’de sunulan aşağıdaki hizmetlerden elde edilen hasılatlar dijital hizmet vergisi kapsamında yer alıyor:

  • Dijital ortamda sunulan her türlü reklam hizmetleri (reklam kontrol ve performans ölçüm hizmetleri, kullanıcılarla ilgili veri iletimi ve yönetimi gibi hizmetler ile reklamın sunulmasına ilişkin teknik hizmetler dâhil)

    Örnek: Google Adwords, Facebook Ads, yerli reklam programları, vb.

  • Sesli, görsel veya dijital herhangi bir içeriğin (bilgisayar programları, uygulamalar, müzik, video, oyunlar, oyun içi uygulamalar ve benzerleri dâhil) dijital ortamda satışı ile bu içeriklerin dijital ortamda dinlenmesine, izlenmesine, oynanmasına veya elektronik cihazlara kaydedilmesine veya bu cihazlarda kullanılmasına yönelik dijital ortamda sunulan hizmetler

    Örnek: Uygulama dükkanları (Apple App Store, Google Play Store, Steam, vb.), müzik platformları (Spotify, Deezer, Tidal, Fizy, vb.), video platformları (Netflix, BluTV, PuhuTv, vb.)

  • Kullanıcıların birbirleriyle etkileşime geçebilecekleri dijital ortamların sağlanması ve işletilmesi hizmetleri (kullanıcılar arasında bir mal veya hizmetin satılmasına veya satılmasının kolaylaştırılmasına yönelik sunulan hizmetler dâhil)

    Örnek: Sahibinden.com, Gittigidiyor.com, Letgo, Airbnb vb.

  • Dijital ortamda dijital hizmet sağlayıcıları tarafından verilen aracılık hizmetlerinden elde edilen hasılat da dijital hizmet vergisine tabi tutuluyor.

    Örnek: Sahibinden.com, Gittigidiyor.com, N11.com, ePTTavm ve benzeri platformlardaki mağazalar

Dijital Hizmet Vergisini Kim Ödeyecek ?

Nihai olarak son kullanıcılara yansıtılması kaçınılmaz olan bu vergi günlük hayatta çoğu kullanılan ürün ve hizmet için, ilgili kalemin %7.5 oranında fiyatının artarak zamlanması anlamına geliyor.

Dijital Hizmet Vergisi, Türkiye’de elde edilen hasılatı 20 milyon ₺’den veya dünya genelinde elde edilen hasılatı 750 milyon €’dan veya muadili yabancı para karşılığı Türk lirasından az şirketler, dijital hizmet vergisinden muaf tutulmuş.

Bu açıdan incelendiğinde dünya devi olan tüm yabancı firmaların bu kapsama girdiği rahatlıkla söylenebilir.

Türkiye içerisinde de 20 milyon hasılat ile tüm büyük platformlar vergi kapsamında yer alacaktır.

Öte yandan iki tutar arasındaki makastan yarar sağlamak adına bazı şirketlerin yurt dışına taşınıp hizmetlerini oradan sürdürerek stratejik bir hamle yapması mümkün gözüküyor.

Stratejik açıdan yerli şirketleri vergiden muaf tutulmak istenebilmesi olasıyken limit düşük tutularak onlarında kapsama alınması hedeflenmiş gibi duruyor.

Dijital Hizmet Vergisi Faturada Gözükecek Mi ?

Dijital hizmet vergisi, fatura ve fatura yerine geçen belgelerde ayrıca gösterilmeyecek.

Verginin muhatabı hizmeti veya ürünü satan şirketler olduğu için aslında vergi onlara birer maliyet kalemi oluşturuyor.

Son kullanıcı ise firmaların devreye almaya başladıkları gibi ya vergi oranında veya ondan daha düşük bir oranda, satıcının maliyet artışının bedelini ödeyecek.

Dijital Hizmet Vergisi Nasıl Yansımaya Başladı ?

Örnek olarak Google aşağıdaki açıklamayı yaparak Adwords reklam hizmeti fiyatlarına zammı %5 oranında tercih etmiş:

“1 Kasım 2020 tarihinden itibaren Türkiye’de sunulan reklamlar için bir sonraki faturanıza veya hesap özetinize yüzde 5 Türkiye Yasal İşletme Maliyetleri eklenecektir. Türkiye’deki düzenlemelere uymanın karmaşıklığı ve maliyetindeki önemli artışlar nedeniyle Yasal İşletme Maliyetleri eklenmektedir.”

Google Adwords Türkiye

Apple ise yaptığı açıklamada App Store fiyatlarında vergiyle aynı oranda olan %7.5 oranında bir artış yapıyor.

Diğer platformlarda farklı oranlarda olacak şekilde fiyatlarını yükseltecek gibi gözüküyor.

KAYNAK: https://www.gib.gov.tr/dijital-hizmet-vergisi-uygulama-genel-tebligi-0