2023 yılında 18.43 milyar USD’lik bir pazar büyüklüğüne ulaşması beklenen ve 2019 yılında yıllık bazda %30’un üzerinde büyüdüğü tahmin edilen akıllı saat pazarı ile 2019 yılı sonunda 212 milyar USD’lik pazara ulaşan Internet of Things (Nesnelerin İnterneti) ürünlerinin en temel ihtiyaçlarından biri olabildiğince doğru konum ve yer bilgisi sunabilmeleri.
Büyük bir ivmeyle büyüyen bu iki pazarda söz sahibi olabilmeyi hedefleyen Sony Corporation, IoT ve giyilebilir cihazlarda kullanılmak üzere yüksek hassasiyetli Global Navigasyon Uydu Sistemi (GNSS) alıcı çiplerinin yakında piyasaya çıkacağını duyurdu.
Yeni nesil Sony alıcı çipler, çift bantlı konumlandırma işlemi için yalnızca 9 mW ile endüstrinin en düşük güç tüketimini sunarken global yer konumlama uydularının kullandığı L5 olarak adlandırılan yeni bir bandı da alabilme yeteneğiyle daha yüksek doğruluğa ve zorlu koşullarda daha iyi tutarlılığa sahip konumlama sunuyor.
Yakınlardaki binalardan yansıyan sinyaller, sık bitki örtüsü, kol ve bileğin salınım hareketi gibi durumlar, uydulardan gelen konumlama sinyallerinin bozulmasına dolayısıyla da doğru ve hassas konumlandırma yapılabilmesini güçleştiriyor.
Ek olarak, bu gibi cihazların boyut kısıtlamaları kompakt bir pil gerektiriyor bu da konumlama kullanıldığında hem düşük pil ömrüne yol açıyor hem de cihazların tasarım aşamasında kısıtlı pil kapasitesi sebebiyle düşük pil tüketimi olan ama aynı zamanda da daha düşük doğruluk payına sahip donanımların tercih edilmesine neden oluyor.
Sony’nin iki farklı paketlemeye sahip CXD5610GF ve CXD5610GG model yeni entegre alıcıları da işte tam bu problemlere ilaç olmaları için tasarlanmış.
Mevcut çözümlerde kullanılan yer konumlama uydu sistemlerinin yayın yaptığı L1 bandıyla karşılaştırıldığında, Sony’nin yeni çiplerindeki L5 GHz bandında kullanımı, uydular ile alıcı arasındaki aralığı ölçmek için 10 kat daha dar sinyal sinyal kullanıyor ve sayede konumlandırma hassasiyetini arttırıyor.
Sony aynı zamanda denklemin en önemli parçalarından birisini de unutmamış. Yeni nesil yazılımı ve algoritmaları aracılığıyla hareket halindeyken binaların engellenmesi ve kolların salınımı nedeniyle meydana gelen konum yanlışlıklarını 4 kata kadar daha kararlı bir hale getirmiş.
Aynı zamanda üreticilerin maliyetini de düşürmek için bu firmware’i çip içerisinde yazılım güncelleme de yapılabilen bir belleğe gömmüş; bu sayede anakart üzerinde harici bir bellek ihtiyacını ortadan kaldırmış.
Dijital sinyal işleme katındaki geliştirmelerle de havacılık iletişimleri, meteoroloji radarları vb. değişik güçlü radyo yayınlarından kaynaklı parazitleri de azaltılabilmiş.
Yeni nesil bu çipsetin önemli bir diğer pozitif noktası ise tam 7 farklı coğrafi konumlama birden desteklemesi: GPS, Galileo, BeiDou, GLONASS, QZSS, SBAS, NavIC.
Çipsetlerin Amerika, Avrupa Birliği, Rusya, Çin, Japonya, Hindistan’ın sahipleri olduğu bu sistemlere sunduğu destek sayesinde aynı anda çok sayıda uydudan sinyal alabilmesi yüksek performansı yüksek tutarlılıkla birlikte sunuyor.
Eylül 2020’den itibaren numune üretimine başlanacak olan ürünün numunet maliyeti 1000 Yen/adet. Ürün muhtemelen önümüzdeki yıl cihazlarda yerini almaya başlayacak.