Tesla Pil Günü: Model S Plaid, Yeni Katod Fabrikası, Kobaltsız Katod ve 25.000 USD’lik Ucuz Tesla



Tesla, yıllık olağan hissedarlar genel kurul toplantısını Pil Günü adında önemli açıklamaların yapıldığı bir etkinliğe dönüştürdü.

Tesla Yıllık Olağan Hissedarlar Toplantısı ve Pil Günü Etkinliği

Fremont Kaliforniya’daki Tesla fabrikasının otoparkında düzenlenen etkinliğe yüzlerce katılımcı Tesla araçları ile katıldı.

Kornalar eşliğinde karşılanan Tesla’nın kurucularından Elon Musk önemli bazı açıklamalarda bulundu.

Tesla Model S Plaid

2021 yılında satışına başlanacak olan Tesla’nın bugüne kadar ki en hızlı, en çevik, en güçlü spor arabası olan Tesla Model S Plaid, 0-100 Km/s hıza 2 saniyenin altında ulaşabiliyor. 400 metre süresiyse sadece 9 saniyenin altında.

Model S Plaid, tam tamına 1100 beygir motor gücüne sahip. 320 Km/s maksimum hıza ve gelmiş geçmiş en yüksek menzil sahip araç, tam dolu şarjla 836 Km gidebiliyor.

Tesla Model S Plaid Laguna Seca Pisti Araç İçi Videosu

İstanbul – Ankara arası mesafenin 450 Km olduğunu düşünürsek bu neredeyse tam şarjla gidiş dönüş demek.

Araç 3 motora sahip ve 4 çeker.

Tesla Model S Plaid’in fiyatı A.B.D. için 135.000 USD civarında başlıyor.

Yeni Pil Teknolojisiyle Daha Güçlü Piller ve Daha Uzun Menzil

Tesla’nın patentini aldığı “tabless” adı verilen ve kendisinin üreteceği yeni nesil pilleriyle birlikte Elon Musk, pil maliyetlerinin düşeceğini, araç fiyatlarının içten yanmalı motorlu araçlara yaklaşacağını ve daha uzun menzile sahip elektrikli araçları üretmenin mümkün olduğunu belirtti.

Tesla’nın 4860 pilleri olarak isimlendirdiği bu yeni teknolojiye sahip piller 6 kat daha güçlü ve menzili %16 arttırabiliyor.

Yeni Katot Fabrikası

Pilleri için Panasonic’le işbirliği yapan ve dışa bağımlı olan Tesla, maliyetlerini düşürmek, dışa bağımlılığını azaltmak ve daha çevik hareket edebilmek için önümüzdeki yıllarda yeni bir katot fabrikası inşa edecek.

Tesla’nın hedefleri arasında katot maliyetin %76 düşürmek ve sıfır atık suyu çıkartmak bulunuyor.

Katorlarda Kobalt Kullanılmayacak

Pillerde kullanılan en önemli ham maddelerden birisi olan Kobalt, ağırlıklı olarak Kongo’daki madenlerde çıkartılıyor.

Fakir bir Afrika ülkesi olan Kongo’da Kobalt madenlerinde ağır koşullar altında çocuk madencilerin çalıştırılması büyük bir tartışma konusu.

Hem görece yüksek maliyeti hem de sosyo politik tartışmaların merkezinde olması, alternatiflerinin arayışını son yıllarda ciddi şekilde hızlandırdı.

Elon Musk tam bir tarih telaffuz etmese de kobalt kullanımına son vereceklerinin altını çizdi.

25.000 USD’lik Ucuz Tesla

Model 3 duyurulduğu zaman herkes çok heyecanlanmıştı zira Tesla’nın en uygun fiyatlı aracı olacaktı ve yüksek üretim sayılarına ulaşarak elektrikli arabaların yaygınlaşmasını hızlandıracaktı.

Tesla, Model 3 ile görece uygun bir fiyat aralığında ürün satmayı başarsa da pazarın daha alt kısmına inmeden istediği ölçeklenmeyi yakalaması mümkün gözükmüyor.

Bugün giriş seviyesi bir Model 3, 40.000 USD civarına satılıyor.

Buna bağlı olarak Elon Musk, 2018 yılında ilk kez gündeme getirdiği hedefini bu etkinlikte yineledi: 25.000 USD’den başlayacak yeni bir Tesla.

Eğer Tesla 30.000 USD altına inebilirse kendi ülkesinde pazar payını hatırı sayılır şekilde arttırabilir.

KAYNAK: https://www.tesla.com/2020shareholdermeeting