AMD, Xilinx'i Satın Alıyor

AMD Lider FPGA Üreticisi Xilinx’i 30 Milyar USD’ye Satın Almaya Hazırlanıyor



AMD, FPGA yani “Alanda Programlanabilir Kapı Dizileri” alanında pazar lideri olan Xilinx’i 30 Milyar USD değerlemeyle satın almaya hazırlanıyor. Sızan bilgilere göre satın almanın önümüzdeki bir kaç hafta içerisinde resmileşerek gerçekleşmesi söz konusu.

En büyük rakibi 2015 yılında Altera satın almasıyla Intel olan Xilinx, kendi pazarında hakim konumda olan bir firma.

Xilinx’in adı AMD ve Intel gibi pek bilinmese de günlük hayatta dolaylı yoldan çoğumuz ürünlerini kullanıyor; baz istasyonlarından veri merkezlerine kadar büyük hacimli pazarlar için geliştirdiği çözümleri yaygınca kullanılmakta.

FPGA yani “Alanda Programlanabilir Kapı Dizileri” oldukça ilginç ürünler.

En basit tanımıyla herhangi bir iş için yeniden programlanabilir elektronik devreler diyebileceğimiz FPGA’ler, prototiplendirmeden saha uygulamalarına kadar hemen hemen her alanda yaygınca kullanılıyorlar.

Kaba bir örneklendirmeyle bir FPGA’i genel amaçlı bir işlemci olarak programlayabilir yine aynı ürünü sadece bir profil değiştirerek yani yazılımla bir ekran kartına dönüştürebilirsiniz.

Xilinx’in şu an ki CEO’su olan Victor Peng şirkete 2008 yılında katılmış. Zaman içerisinde COO olan Peng, 2018 yılında CEO’luk görevini üstlenmiş.

Victor Peng ile ilgili ilginç nokta 1982’de kariyerine DEC’te başladıktan sonra Silicon Graphics, MIPS Technologies, Tzero Technologies, ATI ve daha sonra da AMD’de çalışıp, AMD’den sonra Xilinx’e geçmiş olması.

AMD CEO’su Dr. Lisa Su gibi Tayvan doğumlu olan Peng, 2005 ve 2008 yılları arasında grafik, oyun konsolları, cpu çipsetleri ve son kullanıcı ürünlerinden sorumlu ekipleri yönetmiş. AMD’den ayrılmadan önce de en son Grafik Ürünleri Grubu’ndan sorumlu başkan yardımcılığını yapmış.

AMD Neden Xilinx’i Satın Almak İstiyor?

AMD’nin Xilinx’i satın almak konusundaki temel motivasyonlarını iki başlık altına toplamak mümkün:

  • Değişen ihtiyaçlara bağlı olarak genel amaçlı merkezi işlemcilerin, yani CPU’ların, önemlerinin azalması ve buna bağlı gelecekte pazarlarındaki yaşanabilecek olan daralma
  • AMD’nin rakiplerinden Intel’in ama daha da önemlisi NVIDIA’nın yapmış olduğu hamleler

Özellikle NVIDIA’nın Mellanox ve ardından da ARM satın alımları bu alandaki konsolidasyonu çok ciddi biçimde hızlandırmış durumda ve AMD’ye aynı zamanda da Intel’e tehdit oluşturmakta.

Amazon, Google, Microsoft gibi büyük veri merkezi altyapıları tasarlayıp işleten müşteriler yapay zeka, vb. alanlara yaptıkça GPU, DPU ve tabii ki FPGA gibi ürünlere çok daha fazla para harcar geldiler ve gitgide de harcamaları bu alanlara daha çok kayıyor.

Özet olarak AMD, önümüzdeki 10 yıla yatırım yapıp yarışın dışında kalmamak için Xilinx’i satın alarak dev veri merkezi işleten müşterilerin bir kısmını kendine almak istiyor.