2015 yılında E3 etkinliğinde Radeon R9 Fury X tanıtılırken bir anda tüm ilgiyi kendi üzerine çeken AMD’nin Project Quantum adını verdiği fütüristik tasarımlı mini PC’si tekrar gündeme gelmiş gözüküyor.
Özel ekran kartı, soğutma sistemi ve güç kaynağı tasarımı olan Project Quantum AMD’nin o yıllardaki rakibi Intel’e karşı başarısız olan Bulldozer tabanlı FX işlemcileriyle çok bir anlam ifade etmiyordu.
AMD’nin, Project Quantum’un tanıtımında Intel Core i7 işlemci kullanmış olmasına rağmen, rakibin işlemcisini kullanması da anlamsız olacağından proje hem basında hem de bilgisayarseverler arasında büyük heyecan yaratsa da rafa kaldırılmış ve bir daha haber alınamamıştı.
Taa ki PeteB adındaki Twitter hesabında Project Quantum ile ilgili AMD’nin bir patent çalışması olduğu haberi ortaya çıkana kadar…
AMD’nin Zen 3 anonsunun ardından bu ay sonunda Big Navi tabanlı yeni Radeon 6000 serisi ekran kartlarını da tanıtmasının ardından bakalım önümüzdeki günlerde bu heyecan verici tasarımın yeni nesil güçlü bileşenlerle hayata geçtiğini görebilecek miyiz?
Project Quantum Nedir?
AMD Project Quantum yani Quantum Projesi, AMD’nin, mevcut standartların dışında oldukça, yüksek grafik performansını olabildiğince küçük hacimli, şık ve sıradışı bir form faktör içerisinde sunmasını amaçlıyordu.
2015 yılında ilk gündeme geldiğinde 4K çözünürlükte 60 fps performansı hedefleyen Project Quantum, buna uygun olarak Radeon R9 Fury X2 GPU’ya sahipti.
İki ayrık kattan oluşan kasa ve ayrı bir kutuda olan güç kaynağına sahip olan tasarımda üst kat tamamen sıvı soğutma için tasarlanmıştı.
Yüksek termal yüke rağmen gürültünün olabildiğince düşük olması bu farklı tasarımın en önemli hedeflerinden birisiydi.
İlk demo ünitelerinde Fiji tabanlı Radeon Fury’nin gerçek potansiyelini ortaya çıkartabilmesi için Intel Z97 tabanlı bir Asrock mini-ITX anakart ve Core i7-4790K işlemci kullanılmıştı.