Dünyanın en büyük yarı iletken üreticilerinden birisi olan ve ürünleri iPhone’dan bulut donanımlarına kadar çok geniş bir ölçekte kullanılan Broadcom, beklenmedik bir hamleyle sanallaştırma teknolojisinin öncülerinden kabul edilen bir yazılım firması olan VMWare’i toplam 61 milyar dolar bedelle satın alıyor.
Halka açık olan her iki şirketinde yönetim kurullarının onayladığı satın almaya göre VMware hissedarları her bir hisseleri için $142.50 nakit veya 0.2520 adet Broadcom arasında tercihde bulunabilecek. Bu tercihler toplamda %50 nakit ve %50 hisse olacak şekilde sınırlandırılarak sunuluyor.
Bu rakamlar birleşme öncesi 20 Mayıs 2022 tarihi itibariyle geçerli olan Broadcom ve VMware hisse değerlerine göre, Broadcom’un VMware’e %44 daha yüksek, son 30 günlük ağırlıklı ortalamaya göre de %32 daha yüksek değerleme anlamına geliyor.
tüm bunlara ek olarak Broadcom, VMware’in toplam 8 milyar dolarlık borcunu da devralacak.
Sadece finansla ilgili gibi gözüken bu önemli istatistikler aslında hem VMware müşterilerini hem de Broadcom hissedarlarına satın almanın ne getireceği veya ne götüreceği konusunda büyük ipuçları veriyor.
Broadcom Bir Sanallaştırma Yazılım Çözümü Şirketini Niçin Satın Aldı?
Donanım ağırlıklı bir teknoloji şirketi olarak tanınan Broadcom (2015 yılında Avago, Broadcom’u satın alarak adını Broadcom olarak değiştirmişti), satın alarak büyüme konusunda oldukça vahşi bir firma.
Broadcom, 2017 yılı sonlarında Qualcomm’u düşmanca devralma adı verilen ve kabaca yönetim kurulu reddetmesine rağmen şirket hisselerini toplayarak zorla satın alım çabasına girmişti.
Broadcom’un Çin ve özellikle de Amerikan hükümetinin milli güvenlik tehditi olarak gördüğü Huawei ile sıkı bağları yüzünden bu düşmanca devralma Trump yönetimi tarafından bloke edilmiş ve engellenmişti.
Broadcom’da bunun üzerine 2018 3.çeyreğinde B2B yazılımı devlerinden CA Technologies’i (eski adıyla Computer Associates) satın almıştı.
2019’da ise iştahı satın almalara doymak bilmeyen Broadcom, kurumsal güvenlik çözümleri sunan Symantec Corporation’i 10.7 milyar dolara satın alımı tamamladı.
Pandemi döneminde sessiz kalan şirket, sahalara eski Intel CTO’su Pat Gelsinger’in 9 yıl CEO’luğunu yapıp ayrılmasından bir sene sonra VMware’i satın alarak döndü.
Broadcom’un son 5 sene içerisindeki satın almalarını incelediğimizde donanım üreticisi kimliğinin yanında kurumsal pazarda B2B, güvenlik ve sanallaştırma gibi anahtar yazılım çözümlerinde de söz sahibi olarak iş alanlarını çeşitlendirip kendisini daha kuvvetli kılma stratejisi izlediği sonucuna varabiliriz.
GPU ve donanım hızlandırıcı çözümleri üreten NVIDIA’nın bile kendisini yazılım şirketi tanımladığı bir ortamda sadece donanım odaklı olmak stratejik açıdan oldukça yanlış.
VMware Müşterilerini Neler Bekliyor?
Broadcom’un hem donanım tarafında rekabette hem de satın alma sonrasındaki hareketlerine baktığımızda, genellikle hatırı sayılır fiyat artışları yaptığı görülüyor.
VMware satın alımında da ödediği ekstra değerleme bedelinin farklı metriklere göre en az %32 olduğu düşünülürse, önümüzdeki aylarda kurumsal VMware müşterileri muhtemelen bütçelerini zorlayacak maliyet artışlarına maruz kalacak.
Altyapısı çok elastik olmayan ve alternatif çözümler için B planı olmayan kurumlar, yaşanan global krizlerle beraber küçülmeden, sundukları hizmet ve ürünlerde fiyat artışına kadar pek çok farklı olumsuz senaryoyla baş etmek zorunda kalabilir.
KAYNAK: https://www.broadcom.com/company/news/financial-releases/60271