Intel Thunderbolt 5 80 Gbps

Intel Thunderbolt 5 Üzerinde Çalışıyor: Tam 80 Gbps Hızla Veri Transferi



Intel’in başkan yardımcılarından birisi olan ve aynı zamanda son kullanıcı ürünleri biriminin genel müdürü olarak masaüstü bilgisayarların geleceğine yön veren Gregory M. Bryant, Twitter üzerinde yaptığı bir fotoğraf paylaşımıyla istem dışı olarak gelecek nesil Thunderbolt 5 hakkında önemli bilgileri açığa vurdu.

Intel yöneticisinin İsrail’deki fabrika gezisi sırasında attığı tweet’te Anandtech’in sonradan silinen bir fotoğrafı yakalamasıyla Thunderbolt 5 ile ilgili en somut veriler gün ışığına çıkmış oldu.

Fotoğraftaki slaytta yer alan 3 madde aslında merak edilen soruların özellikle son kullanıcıların aradığı sorulara yanıt veriyor.

Thunderbolt 5’in Temel Özellikleri

Öncelikle Intel’in Thunderbolt5 ile hedeflediği maksimum teorik hız, hali hazırdaki Thunderbolt 4′ün 40 Gbps hızının tam iki katı: 80 Gbps.

80 Gigabit saniye hızla teorik olarak bir saniye içerisinde tam 10 GB veri transferi yapabilmek mümkün.

Bir başka önemli bilgi yeni versiyonun geriye dönük olarak USB-C ekosistemiyle uyumlu olacak olması.

Bu kadar yüksek hızda veri taşıyabilmek için elektriksel sinyalin PAM-3 modülasyonunu kullanması daha teknik bir bilgi olsa da yine slaytta vurgulanan bir kaç bilgiden birisi. Hız artışının muhtemelen en önemli sebeplerinden birisi ama tek başına da iki kat artışı açıklamaya yetmiyor. Muhtemelen sinyalleşmede değişikliğe ek olarak başka bazı faktörlerinde bu yüksek hıza ulaşmada katkısı var.

Son olarakta kontrolör çiplerin TSMC tarafından N6 düğümünde üretilecek olması; 6nm FinFET üretim yöntemi daha küçük, daha düşük enerji tüketimi olan ve daha az ısınan kontrolörler demek.

Thunderbolt 5’in Avantajları Neler?

Tek kablo üzerinden saniyede 10 GB veri aktarma hızı yanında protokolü destekleyen çok sayıdaki cihazın birbirine bağlanarak bu hızı paylaşabilmesi özellikle harici GPU’lar, 4K ve üstü çözünürlüğe sahip monitörler, farklı bağlantı arabirimlerini destekleyen dock’larla beraber yüksek hıza sahip veri depolama çözümlerinin hız kaybı olmadan bağlanabilmesine olanak tanıyacak.

Thunderbolt 4 her ne kadar üsttekilerin çoğunu yapabilmek için yeterli gözükse de işin içine eGPU (harici ekran kartı) ve 5K-6K gibi yüksek çözünürlüklü monitörler devreye girdiğinde daha yüksek bant genişliği gerçek bir ihtiyaç.

Kaynak: Intel