Xiaomi’nin bugün manşet olan RAMDISK teknolojisi, masaüstünde uzun süredir var olan ama limitli kullanımı olduğundan pekte popüler olmayan bir teknolojinin akıllı telefonlardaki ilk uygulaması.
RAMDISK, yüksek bant genişliği ve oldukça düşük erişim süresi olan RAM belleğin, sanal bir sabit disk gibi kullanılmasını ve uygulamaları buradan çalıştırarak yüksek performans elde etmeyi hedefleyen bir teknoloji.
RAMDISK ile ilgili en temel şart RAM’inizin büyüklüğü; RAMDISK’e kuracağınızı dosyalar için RAM’inizden yeterli kapasiteyi ayırabilmelisiniz.
Eğer yeterli RAM büyüklüğüne sahipseniz ve RAMDISK’e ihtiyacınız olan alanı atayabiliyorsanız ikinci düşünmeniz gerekende bu alana kuracağınız uygulama gerçekten de yüksek bant genişliği ve düşük erişim süresinden kazanç sağlayıp sağlayamadığı.
Xiaomi RAMDISK teknolojisini duyururken Xiaomi Mi 10 Ultra üzerinden anlatımı yapmış zira bu telefon 16 GB RAM’e sahip.
Açıkcası bu hala dizüstü veya masaüstü kullanıcısının bilgisayarındaki RAM miktarından daha yüksek ve bir cep telefonu içinde gerçek ihtiyacının ötesinde bir kapasite.
UFS 3.1 standartında saklama sunan Mi 10 Ultra’nın dahili diski 1700 MB/s okuma ve 750 MB/s yazma hızına sahip.
Açıkcası saniyede 550 MB/s hıza ulaşabilen SATA SSD’lerden çok daha yüksek olan bu hızlar uygun maliyetli PCIe 3.0 NVME disklerin performansına oldukça yakın.
Xiaomi’nin tanıtımını yaptığı RAMDISK’le de şirketin verdiği bilgilere göre 44 GB/s gibi neredeyse okuma da 26 kat yüksek hız söz konusu.
Xiaomi’nin geliştirdiği RAMDISK modu her uygulamayla çalışmıyor. Uygulamanın bu özelliğe destek sunması gerekiyor bu da açıkcası kullanımını oldukça sınırlıyor.
Hali hazırda daha ziyade Çin’de popüler olan “Glory of the King”, “Elite of Peace” ve “Speed QQ” az sayıdaki oyunu destekleyen teknoloji Xiaomi’nin paylaştığı verilere gör 26 kat hızlı okuma performansına rağmen yüklenme süresinde sadece 40-60% oranında iyileşme sağlayabiliyor.
Verilen örnekte test edilen oyunun yüklenme süresi 20 saniyeden 10 saniye indirilmiş.
Açıkcası yükleme süresindeki marjinal iyileşmeler dışında oyun performansına pek etkisi olmayan bu teknoloji daha ziyade şirket tarafından pazarlama aracı olarak kullanılmış.
Dolayısıyla satın alma kararı verirken göz önünde tutulması gereken bir madde değil.