Raspberry Pi 400

70 USD’ye 4 GB RAM’li ARM Tabanlı Masaüstü Bilgisayarı: Raspberry Pi 400



Raspberry, oldukça düşük maliyetli, 7’den 70’e herkesin yazılımcılığa ve maker’lığa rahat bir şekilde giriş yapabilmesi için çözümler üreten bir firma.

Merkezi İngiltere’de olan Raspberry, bugüne kadar milyonlarca ARM tabanlı avuç içini geçmeyen boyutlarda mini bilgisayar satmayı başardı.

Ülkemizde de bir kaç distribütör üzerinden ürünleri temin edilebilen firmanın en son ürünüyse ev bilgisayarlarının yaygınlaşmaya başladığı dönemdeki form faktöre göz kırpıyor.

Yeni Raspberry Pi 400, şirketin en üst modeli olan Raspberry Pi 400’ün kompakt bir klavye içerisine yerleştirilmiş hali.

Şirket nümerik tuş takımı olmayan kompakt bir klavyenin içerisine 4GB LPDDR4-3200 RAM’e sahip 4 çekirdekli ARM v8 tabanlı 64-bit Broadcom BCM2711 işlemcili mini bir bilgisayar sığdırmış. 1.8 GHz hızındaki işlemci, hali hazırda satılan Raspberry pi 4 kartlarında yer alan işlemcinin yeni bir revizyonu ve 300 MHz daha yüksek saat hızı sunuyor.

Raspberry Pi Tanıtım Videosu – Süre: 0:41

Dahili ekran kartı H.265 (4Kp60 çözümleme) ve H.264 (1080p60 çözümleme, 1080p30 kodlama) videoları donanımsal olarak hızlandırabiliyor ve OpenGL ES 3.0 uyumlu.

ExplainingComputers Youtube kanalında yayınlanan kutu açılışı ve inceleme videosu – Süre: 14:33

Hiçte fena değil diyebileceğimiz giriş çıkışlar içerisinde 2 adet USB 3.0 portu, 1 adet USB 2.0 portu, 4K60p destekli iki adet mikro HDMI portu, gigabit ethernet, microSD kart okuyucu ve özellikle maker’lar için olmazsa olmaz 40-pin GPIO portu bulunuyor.

Gigabit ethernet girişi sayesinde kablolu ağlara rahatlıkla dahil olabileceğiniz gibi entegre Wi-Fi5 802.11b/g/n/ac 2.4/5.0 GHz kablosuz ağ ve Bluetooth 5.0 ile de bağlantı kurabiliyorsunuz.

Tüm sistem 15 Watt 5V Type C USB adaptörden gücünü alıyor.

Bu harika ucuz ve kompakt mini bilgisayarı işletim sistemi olarak Raspberry’nin kendi geliştirdiği bir Linux dağıtımı olan Raspberry Pi OS ile kullanabileceğiniz gibi dilerseniz Ubuntu 20.10 gibi daha çok bilinen bir dağıtımla da kullanabilmeniz mümkün.

Performans olarak 1080p çözünürlüklü bir masaüstünde kabul edilebilir bir kullanım sunan Raspberry Pi 400, özellikle yoğun kullanım olmayan ofis ve ev ortamları, yazılımcılığa adım atmak isteyenler veya biraz işletim sistemi konfigürasyonuna zaman harcayabilecekler için harika bir anne-baba bilgisayarı olabilir.

Linux tarafında her geçen gün ARM tabanlı sistemler için artan yazılım desteği sayesinde Firefox, Chromium gibi yaygın internet tarayıcıların yanında pazar payını büyütmeye başlayan Microsoft Edge gibi yeni isimler Raspberry Pi’ler üzerinde sorunsuz çalışıyor.

Sadece 70 USD’den satışına başlanan ürünün bir de 100 USD’ye satılan Raspberry fare, güç adaptörü, mini HDMI-HDMI kablo, işletim sistemi yüklü SD kart ve oldukça detaylı bilgiler içeren bir kitap ile satılan masaüstü seti bulunuyor.

Ürün henüz Türkiye’deki distribütörlerde bulunmuyor ve Türkçe klavye hali hazırda bulunmuyor.

KAYNAK: https://www.raspberrypi.org/products/raspberry-pi-400-unit/?resellerType=home