AMD Zen 3 İşlemciler ve RDNA2 Ekran Kartlarını Tanıtıyor - A New Journey Begins

Lisa Su Sinyali Verdi: AMD Zen 3 İşlemciler ve RDNA2 Ekran Kartları Ekim’de Tanıtılıyor



AMD CEO’su Lisa Su Twitter hesabından yaptığı “teaser” videosu paylaşımıyla AMD Zen 3 mimarisine sahip işlemcilerle RDNA2 mimarili ekran kartlarının sırasıyla 8 Ekim ve 28 Ekim’de tanıtılacağını açıkladı.

AMD CEO’su Lisa Su’nun 8 Ekim 2020 Etkinlik Tweeti

Tweetin içeriği oldukça kısa ama net bir mesaj içeriyor: Sonbaharın oyuncular için heyecan verici olacağını vurgulayıp Ekim’de Zen 3 ve RDNA 2 ile yeni bir yolculuğun başlama vakti olduğunu belirterek bu ikilinin özellikle oyuncuları hedeflediğinin altı çizilmiş.

Zen 3 işlemciler 8 Ekim’de tanıtılacak, RDNA 2 GPU’lar içinse 28 Ekim’de başka bir tanıtım yapılacak.

Zen Mimarisi, Ryzen İşlemciler ve Oyun Performansı

Bu önemli bir nokta zira mevcut Zen 2 mimarisi verimlilik, yaratım ve yüksek hesaplama performansı gerektiren uygulamaların pek çoğunda performans liderliğini Intel’in avuçlarından adeta sökerek almayı başarmış olsa da, az sayıda izlek (thread) ve yüksek saat hızını tercih eden oyunlarda hala rakibinin bir miktar gerisinde kalıyor.

Oyun motorları oldukça karmaşık yazılımlar ve bu nedenle de oldukça hantallar. Rekabet, yeni donanım ve yazılım teknolojilerine hızla adapte olma, grafikten, fizik modellemerine ve yapay zekaya kadar çok fazla bileşeni yönetmeye çalışma vb. yanında oyun yayıncılarının üzerindeki zaman ve ticari baskı, bu büyük, karmaşık ve hantal araçların yeterli optimizasyona ulaşmasını engelliyor.

Zaten bu da yeni büyük oyunların çoğunun özellikle ilk 3 – 6 ay oldukça fazla bug içermeleri, kalite kontrolu normalde geçemeyecek hataların zevk için tüketilen bu ürünlerin oyuncular için sinir harbine dönüşmesine neden oluyor.

Oyun geliştiricileri tarafında hızla değişmesi zor bir paradigma olduğu için burada top AMD’de kalıyor.

Zen 2’nin en büyük kozu olan 7 nm üretim yöntemi özellikle ilk nesil itibariyle bir dezavantaja sahip: daha düşük nanometreli üretim yöntemlerinde yüksek saat hızlarına ulaşmak yeni bazı optimizasyonlar yapmadan oldukça güç. Bunun sebebi en basitleştirilmiş haliyle şu: transistörler arasındaki mesafe azalıp hız arttıkça elektronların sağa sola atlamaları kolaylaşıyor. Bu da ciddi verimlilik kaybı demek.

Dolayısıyla 7 nm üretim düğümüyle üretilen bir işlemci daha büyük bir düğüme göre daha yüksek saat hızına ulaşabilmesi için yeni bazı mühendislik yöntemlerinin geliştirilmesine muhtaç.

Intel’in de üretim yöntemleriyle yaşadığı temel problemlerden birisi bu. 14 nm üretim yöntemiyle üretilen işlemcileri daha yüksek saat hızlarına ulaşabilirken 10 nm üretim yöntemiyle üretilen Ice Lake işlemci ailesinin üyeleri düşük saat hızları yüzünden öncülleriyle performans açısından rekabet edemedi.

Bu yüzden de 10 nm üretim yönteminde SuperFin diye adlandırdıkları bir çözümle 11.nesil Core işlemcilerin verimli bir şekilde daha yüksek saat frekanslarına yönelik bir çözüm oluşturmak zorunda kaldılar.

AMD bu açıdan oldukça şanslı zira TSMC 7 nm konusundaki başarısı, Zen 2 ile tam yakalayamadığı yüksek saat hızı konusundaki ivmeyi Zen 3 ile yakalatabilir.

Yeni Zen 3’ler de muhtemelen TSMC’nin N7+ olarak adlandırılan Ekstrem Ultraviyole teknolojisini büyük ölçekte dünyada ilk kullanan yeni üretim teknolojisi kullanılacak.

N7+, mevcut TSMC 7nm FinFET’e göre transistör alanı açısından %17 civarında avantaj sunarken güç tüketimini de %10 civarında düşürüyor.

Eğer hatalı ürün yoğunluğu (defect density) ve verimlilik (yield) rakamları da mevcutla aynı veya daha iyi olursa AMD Zen 3 işlemcileri, Zen 2’ye göre daha düşük birim maliyetle ve daha yüksek adette üretebilir.

Tahminimiz işlemcilerin boost speed yani yüksek hızda 4.7-4.8 GHz hıza ulaşabilecekleri yönünde. Belki düşük çekirdek adetli tek CCX’li varyantlar 5 GHz’i zorlayabilir. Ama tüm bunların yayılmış dedikodulardan yola çıkarak bir tahmin olduğunun altını çizmekte fayda var.

AMD’nin kuvvetle muhtemel iyileşme sağlayacağı alanlardan diğeride çekirdek kompleksleri arası ve belleğe erişim esnasındaki gecikme değerlerinin belirli oranlarda düşürülmesi olacaktır. Oyun gibi bir kaç yazılım tipinin bu oldukça hoşuna gidecektir.

RDNA2 Her Yerde, Performansı Nerede?

AMD’nin diğer merakla beklenen ürünü de yeni 6000 serisi Radeon ekran kartlarına güç verecek olan RDNA 2 mimarili GPU’ları.

PC haricinde Microsoft Xbox ve Sony Playstation oyun konsollarının yeni nesillerinde de yer alacak olan RDNA 2 mimarili ürünler, aslında daha piyasaya çıkmadan ticari başarıya ulaşmış durumda.

AMD, RDNA 2 mimarisinin watt başına performansta mevcut RDNA ürünlere göre %50 üzerinde daha iyi olacağını belirtmişti.

Bu oldukça ciddi bir artış olsa da NVIDIA’nin yeni 3000 serisi ekran kartlarıyla özellikle de RTX 3080 ve 3090 ile başa çıkıp çıkamayacağı merak konusu.

RDNA ile sadece orta sınıfta Navi kod adlı GPU’lar sunan AMD’nin, 28 Ekim’de Big Navi’lerin tanıtımıyla birlikte bakalım gerçekten NVIDIA’ya kafa tutabilecek mi?

NVIDIA ve Samsung arasındaki ilişkiyi ele aldığımız yazımızda incelediğimiz üzere, NVIDIA olgun, düşük maliyetli ve verimli bir üretim yöntemi ve üreticiyi kullanırken AMD, TSMC’nin aynı işlemci üretiminde olduğu gibi daha üstün üretim teknolojisiyle ilerliyor.

Eğer tasarım konusunda şu an Intel’de olan Raja Koduri’nin enkazını RDNA2 ile kaldırabilirse, TSMC’nin sağladığı avantajlarla performans veya fiyat-performans olarak parite veya üstünlük gelebilir.

Hali hazırda çok somut bir ipucu olmadığından herkesin gözü bu etkinliğe kilitlenmiş durumda.