Apple’ın iPhone 12’lerle beraber tanıttığı Qi standartında 15 Watt’lık mıknatıslı yeni MagSafe şarj aletleri şık tasarımı ve kompakt yapısıyla sadece iPhone kullanıcılarının değil Android kullanıcılarının da ilgisini çekti.
Apple tarafından tarihteki ilk kablosuz şarj destekli iPhone olan iPhone 8’den başlayarak tüm iPhone’larla uyumlu olduğu belirtilen MagSafe aynı zamanda Qi kablosuz şarj standartını destekleyen tüm Android akıllı telefonları da kağıt üzerinde şarj edebiliyor.
Kağıt üzerinde diyoruz zira bir kaç önemli Youtuber yaptıkları testlerde şok sonuçlarla karşılaşmış:
- Eğer 20 Watt’lık Apple USB-C şarj adaptörü kullanmıyorsanız iPhone 12 serisini 15 Watt gücünde şarj edemiyorsunuz. Anker, Aukey gibi Türkiye’de de tercih edilen markaların 20 Watt veya üstü şarj aletlerini kullansanız dahi 9-10 Watt’ı geçemiyorsunuz. Buna Apple’ın kendi 18 Watt’lık şarj cihazı da dahil.
- iPhone 12 serisi dışındaki iPhone 8 ve üstü akıllı telefonlarda 7.5 Watt’ın altında 5-6 Watt gibi bir güçle şarj edebiliyorsunuz.
- Android telefonlarda Apple’ın 20 Watt’lık şarj cihazını kullansanız dahi 5-6 Watt’dan daha yüksek güce ulaşamıyorsunuz.
Kapalı ekosistemi yüzünden bazı kesimlerde eleştirilen Apple peki bilerek mi böyle bir kısıtlama getirmiş ?
İşin Aslı Kötü Standartlarda Saklı!
İşin aslı pekte böyle değil. Bunun bir kaç nedeni var. Apple her ticari firma gibi kar amacı güden bir firma ve aksesuar işi oldukça karlı. Dolayısıyla bu ürünü sadece iPhone 12 ailesiyle sınırlamak Apple için hiçte akıllıca ve karlı bir iş değil.
Diğer neden ise çok daha çarpıcı.
USB PD yani USB Power Delivery, USB portu üzerinden yüksek akım ve voltajda elektrik aktarımını mümkün kılan standart. Bu standart öncesinde USB üzerinden sadece 7.5 Watt’a kadar aktarım söz konusuydu.
Bu standartın da ilk yayınlandığı 2012 yılından bu yana bugüne kadar ihtiyaçlar doğrultusunda güncellenmiş 3 farklı revizyonu bulunuyor ve en günceli 2018 yılında yayınlanmış olan USB PD 3.0 sürümü.
USB PD’nin düzgün çalışabilmesi hem gücü sağlayan adaptörün hem de gücü kullanan cihazın ilgili spesifik revizyonu desteklemesi gerekiyor.
Örneğin 2018 yılında aldığınız bir şarj adaptörünüz varsa ve sadece USB PD 2.0 desteği sunuyorsa ama 2020’de aldığınız akıllı telefonunuz USB PD 3.0 destekliyse iki cihaz aralarında konuşarak ortak olan standartı kullanarak yani PD 2.0 kullanarak şarjı gerçekleştiriyor.
MagSafe’de de Apple en güncel olan USB Power Delivery 3.0 V1.2’yi kullanıyor. 15 Watt gücünde şarj yapabilmek içinde şarj cihazından 9V x 2.22A güç talep ediyor. Eğer güç adaptörü standartın bu sürümünü desteklemiyorsa doğru değerde anlaşamadıklarından ister istemez adaptör daha düşük bir değerde güç sağlıyor.
Aslında bu Xiaomi, Oppo vb. firmaların kendilerinin geliştirdiği yüksek hızlı şarj teknolojilerinde de bu şekilde işliyor; tabii orada bir standartta söz konusu olmadığı için vaat ettikleri yüksek güç değerlerine sadece kutudan çıkan adaptörle erişilebiliyor.
Tüm bunlar şarj adaptörü seçerken doğru adaptörü tercih edebilmek için desteklediği standartlara da dikkat etmemiz gerektiğini gösteriyor.
Öte yandan bu aktardıklarımız MagSafe ve 20 Watt Apple şarj cihazı kombinasyonunda niçin Android cihazlarda sorun yaşandığını açıklamıyor.
Muhtemelen o noktada da telefondan telefona değişen ve Qi standartıyla veya yazılımla ilgili bir durum söz konusu zira bazı Youtuber’ların videolarında 7.5 Watt’lık gücü yakalayan veya yaklaşan Android telefonlarda mevcut.